U bent hier: Home / Stedenbouwkundige vergunning / Wanneer is een stedenbouwkundige vergunning nodig?

Wanneer is een stedenbouwkundige vergunning nodig?

Wanneer is een stedenbouwkundige vergunning nodig?

Inleiding

Volgens de algemene regels is het voor alle bouw-, afbraak en verbouwingswerken (zowel binnen als buiten) nodig vooraf een stedenbouwkundige vergunning te verkrijgen. Je bent in principe dus verplicht een stedenbouwkundige vergunning te bekomen. Uitzonderlijk kan je een vrijstelling krijgen.

De handelingen/werken die zijn vrijgesteld van een stedenbouwkundige vergunning worden uitvoerig omschreven in een besluit van de Brusselse regering

Voor andere handelingen/werken is er geen vrijstelling van vergunning, maar zij krijgen in het kader van de behandelingsprocedure van de vergunningsaanvraag een vrijstelling voor het bekomen van het advies van de gemachtigde ambtenaar (als de gemeente bevoegd is voor de afgifte van de vergunning), het advies van de gemeente (als de gemachtigde ambtenaar bevoegd is), het advies van een aantal gespecialiseerde instanties (de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen, Leefmilieu Brussel en Brussel Mobiliteit, de speciale regelen van openbaarmaking (dat wil zeggen het openbaar onderzoek en/of het advies van de overlegcommissie) of de medewerking van een architect. Dankzij die vrijstellingen kunnen vergunningen sneller worden afgegeven.

Document acties